Het Leven Leren met Deugden

" De deugden zijn schatten, diep van binnen, bij ieder van ons aanwezig.
Sommige zijn meteen zichtbaar,
zijn een deel van ons karakter.
Andere deugden zetten we ook wel in,
maar nog niet optimaal.
En sommige… liggen diep of zelfs heel diep,
verborgen te wachten om gedolven te worden.
Als een diamantje, opgegraven
en dan de vlakjes slijpen "

Wat zijn Deugden?

Deugden zijn innerlijke kwaliteiten of schatten die onze ziel tot uitdrukking brengen. Deugden zijn universeel, multicultureel, gaan over landsgrenzen heen en spreken mensen over de hele wereld aan., ongeacht hun geloof, ras of achtergrond. Moed, vreugde, begrip, schoonheid zijn voorbeelden van deugden. En het mooie is, iedereen heeft ze in zich, je wordt ermee geboren. Al zal de één bepaalde deugden meer ontwikkeld hebben dan de ander.

Door middel van het creëren van bewustzijn en het in de praktijk brengen van je innerlijke schatten, kunnen ook minder ontwikkelde deugden tot bloei komen. Zo kun je door het oefenen van de deugden zoals zelfvertrouwen en acceptatie over je onzekerheid heenkomen. Of dankzij het inzetten van moed, vertrouwen en liefde, angsten en onzekerheid loslaten.

In mijn gesprekken met mensen zet ik regelmatig de deugden en de bijbehorende strategieën in. Door het herkennen en toepassen van de deugden in je dagelijkse leven, leer je deze kwaliteiten bewust in te zetten en kunnen ze je helpen beter om te gaan met je stressvolle leven.

Hierdoor sta je sterker, bewuster, energieker en evenwichtiger in het leven.

The Virtues Project

The Virtues Project is in 1991 ontstaan in Canada. De grondleggers zijn Linda Kavelin-Popov, Dan Popov en John Kavelin. Zij bedachten de strategieën, omschreven de deugden op handige deugdenkaarten en gaven wereldwijd presentaties. In 1994 werd The Virtues Project door de VN gekozen als beste opvoedprogramma voor alle culturen. Linda was te gast bij Oprah Winfrey. De Dalai Lama schreef aan de oprichters: "I fully support The Virtues Project which promotes such universal values as love, kindness, justice and service. May you be successful in your endeavor."

Tegenwoordig is The Virtues Project meer dan een opvoedprogramma. Het is geïntroduceerd in meer dan 140 landen en wordt toegepast door jong en oud voor karakterontwikkeling en persoonlijke groei.

Het kwam in 2002 naar Nederland op een persoonlijk initiatief. Sindsdien zijn boeken en materialen in het Nederlands vertaald en zijn individuen, gezinnen, scholen en organisaties het ook in Nederland en België gaan toepassen.  (www.thevirtuesproject.nl)

De 5 Strategieen van The Virtues Project

De vijf strategieën om de deugden te integreren in het dagelijks leven zijn positief en opbouwend en bieden praktische handvatten om precies dat te doen waar de deugdenmethodiek voor staat.: het creeeren en/of herstellen van de verbinding door op positieve en opbouwende manier te communiceren, zowel met jezelf als met anderen.